tisdag 2 november 2010

Väderobservationer

Sedan 1997 skickar vi in manuella väderobservationer till SMHI. Tjänsten är en viktig sidoinkomst för oss under lågsäsongen. Förut var det observation var tredje timma dygnet runt, då vi uppmätte och bedömde temperatur, lufttryck, daggpunkt, nederbörd, moln, väder, sikt, med mera, men nu är det bara tre "obsar" per dag, 07.00, 13.00 och 19.00. För ett par år sedan uppförde nämligen SMHI en automatstation i Årrenjarka, och nu skickar den in uppgifter dygnet runt. Vi behöver därför inte längre mäta ex. lufttryck och vind, det gör automatstationen.

Det har skett en omfattande automatisering av väderstationerna i Sverige och idag är vi inte så många manuella stationer kvar! Dock finns det saker som en automatisk station inte kan rapportera, som molntyper, markytans tillstånd, snödjup och väderfenomen, det är därför det är intressant för SMHI att behålla vissa manuella stationer. Det är vi tacksamma för!

Här är en länk till observationerna från fjällstationerna, däribland vår station Kvikkjokk-Årrenjarka.Typisk "vinterhimmel" med stratocumulus och altostratus.

Riktigt uppbubblande cumulus, typiska sommarmoln.


Pärlemormoln, en sällsynt syn. Bild från januari 2007.
Alla bilder tagna av Gun Mannberg.

1 kommentar:

  1. Mycket läcker bild, pärlemormoln är blan det vackreste man kan se.....

    SvaraRadera