lördag 19 februari 2011

Vinterkyla och vårförberedelser

Nu börjar vi tycka att vi fått nog av denna kyla. Temperaturen har varit runt minus 30 grader varje morgon i en veckas tid... Dagarna går åt till att elda, vi eldar upp 3,5 kubikmeter ved i veckan när det är så här kallt.

Som vi berättat tidigare så är vi ju också väderobservatörer åt Smhi sedan 1997. De första tio åren sände vi in vår observation var tredje timme dygnet runt, men nu skickar vi bara in tre observationer per dygn, övrig tid får de in uppgifter från automatstationen som finns här i byn sedan två år.

Nu har jag just fått lite intressant statistik för 2010 där kan vi läsa att årsmedeltemperaturen här i Årrenjarka var -2,1 grader (Naimakka, som vi hört haft köldrekorden senaste dagarna har en årsmedeltemp på -3,3 grader!). Vi hade 224 frostdagar under 2010! Årsnederbörden var 516 mm och vi hade 169 nederbördsdagar.

Den här lugna tiden på året är det mycket som ska fixas i ordning på anläggningen.


Vi har haft en del problem med hög ljudnivå i restaurangen när vi har många glada högljudda gäster. Lasse håller här på att klistra filtmatta under borden, som vi hoppas ska dämpa en del i alla fall.


Vi har också bytt ut en del soffor och fotöljer i några stugor.


Ja så är det mycket som ska planeras i köket inför säsongsstart. En bok som inspirerat mig i vinter som jag varmt kan rekomendera är Mathias Dahlgrens Det naturliga köket. Just nu läser jag även  Den Hemlige kocken Av Mats-Erik Nilsson och då blir man ju verkligen mörkrädd och bedrövad av hur livsmedelsindustrin beter sig. Det ger oss verkligen bekräftelse på att vi är på rätt väg i vår matfilosofi, vi  vill servera så god mat som möjligt, lagad från grunden med våra fina lokala råvaror utan konsistensgivare, emulgeringsmedel, aromämnen, färgämnen och ytbehandlingsmedel m m .....

Här är vår "hemliga" kryddblandning som vi kryddar allt vårt kött med som  vi steker och grillar. Kommande vårvintersäsong  kommer kocken Kristoffer Åström att finnas med mig i köket och det känns jättespännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar