lördag 15 januari 2011

Tunnbrödsbak





I morse visade termometern -34 grader! Röken stod rakt upp från skorstenarna i byn, med andra ord så var det en alldeles passande dag för tunnbrödsbak! Vi började med att sötstöpa degen igår kväll, det innebär att vi häller kokande vatten på mjölet och blandar i hop till en deg som sedan omsorgsfullt bäddas in med täcken filtar o kuddar och får stå till morgonen därpå.

Leif fick rycka in som "degblandare" då mera mjöl skulle arbetas in i degen på morgon, det är ett riktigt tungt arbete, vi bakde på 6 l vatten.

Här har vi fått ta hjälp av "proffset" för att komma igång. Mamma Astrid demonsterar och ganska fort blev vi varm i kläderna.

Sedan var det full fart i stugan!

Anne och Magdalena kavlar.



Anne, Magdalena och Marina i full aktion.


Svisch in i ugnen, själv stod jag mest för naggning och gräddning.

3 kommentarer:

  1. Åh vilka fina och mysiga bilder! Nu skulle man ha varit och fått sig en bruttu!

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga bilder av ett gammalt hantverk, man riktigt känner doften och värmen....det behövs i denna kyla, just nu är det -34 grader i Vaikijaur....!

    SvaraRadera
  3. Ja det är riktigt mysigt att föra gamla traditioner vidare, också har vi ju så kul när vi bakar och gott blir det!!!

    SvaraRadera