måndag 12 december 2011

Polarnatt

Nu går inte solen upp över horisonten längre här i Årrenjarka. Från den 4:e december och fram till den 10:e januari har vi polarnatt. En vacker och speciell tid av året.

Efter ett par nätter med riktig kyla håller nu Saggat äntligen på att frysa.

Saggat är en djup och avlång sjö som det fort blåser upp stora vågor på. Därför krävs det att det både är vindstilla och riktigt kallt flera dagar på raken för att isen ska lägga sig. Västerut mot Kvikkjokk är det fortfarande öppen sjö. Bilden är tagen igår.

onsdag 26 oktober 2011

Morgonrunda i dimman


Dimman har bitit sig fast i flera dagar nu, det är i och för sig inget konstigt när man bor vid en stor och djup sjö som ska kylas ned så här på hösten. Jag kan tycka att det är ganska magiskt att vandra runt på vår holme under den här årstiden ...



Så går jag förbi bygget som fortskrider framåt...

Nu väntar vi alla på att lilla Signe ska få komma hem till byn. En ny länk, sjunde generationen, i vår långa släkthistoria här i Årrenjarka. Det är fantastiskt!

onsdag 19 oktober 2011

Nya stugorna tar form och färg

           Leif och Dani i stugbygget. Idag sprutas sista stugan med järnvitriol.

   Vindskivor och fönsterfoder blir gröna och smälter fint in i skogen

Kan man få ett mer naturnära boende...

Vi vaknade till ett vitt landskap i morse men under dagen har snön förbytts till regn.

måndag 17 oktober 2011

Oktobervandring på Kassavare

Här kommer lite bilder från gårdagens vandring på Kassavare. På bilden ovan ser vi Änamusviken och Vuoskonsjön i söder.

Magdalena vid röset på Bänkanjunnje.


Pårtefjällen i norr

  Njannja.

                                                                        Sjellapuolta.

Kvikkjokksfjällen i väster.

Vuoka.

söndag 16 oktober 2011

Videoblogg från Kassavare


Idag tog vi turen upp på Bänka Njunnje, östtoppen av Kassavare. Ingen av oss hade varit dit till röset vid branten förut så det var verkligen intressant. Det var en magiskt vacker plats, och det tog mindre än två timmar att gå dit. Oktober är verkligen en vacker tid i fjällen, perfekt för dagsturer!



(Det var alltså upp dit vi gick.)

onsdag 13 juli 2011

Sommar nu och förr...


Försommaren har varit ljus och varm, skön och myggfri! I vår tjärn har vi kunnat simma i 22-gradigt vatten med Kung Karls stolta spiror som kuliss... Juni har också varit en bra månad statistiskt vad gäller gästnätter och inneburit en ökning med nära 50%! Juli började med shamankurs med Staffan Ljung, alltid lika populär, och det fina vädret höll i sig. Sedan kom den årliga "fly in"-träffen för sjöplan. Nu droppar det in gäster från olika håll i Sverige och  världen, spännande möten varje dag!


Åskovädren har varit många... men vi klarade datorer, kassor, tv-apparater, bensinavläsning, mm, för den här gången i alla fall...


Kria och Kengala gillar inte heller åska.


Dani och Lasse har satt upp en lada  så att vi kan lagra hela vinterförrådet av hö till hästarna .


Bärgning av foder till djuren har varit ett slitsamt arbete  för våra förfäder. På bilden min farmor Hulda och min faster Vahlborg som liten flicka. Fjällkorna, kan det vara Lycka, Blomma, Docka....

Så har har min pappa Bengt och min faster Vahlborg berättat: 

När vårbruket var färdigt och det hade börjat grönska så att det fanns bete, då for man med hästarna till Valli ovanför Kvikkjokk. Där fick de gå fritt hela sommaren till hösten. Det var ca 20-25 hästar från byarna Kvikkjokk, Årrenjarka, Njavve och ibland Tjåmotis. I regel for man samtidigt från varje by när man skulle släppa dem. Jag minns inte att de hände någon häst något. Ibland så var vi och såg till dem. När man kom på fjället på dagen så låg de i regel, det var minst med mygg när det var solhett. men man såg alltid en häst som stod och höll vakt...Det var ett fint land för hästarna att skydda sig mot björn, de hade ju milsvidd utsikt. På hösten fram emot Mikaeli, om du inte hade någon körning innan, så hämtade vi dem. I bland så kom de själva ned mot Kvikkjokk. men annars så fick du i regel gå och söka dem ända upp väster om Vallispiken, 2 mil. Man hade alltid bröd och socker med sig, men när dom då kom och trängdes mot en från alla håll, 25 hästar, då blev man nästan förskräckt...

Det första arbetet med att bärga foder var att ta löv. Det arbetet började vi med  när löven var fullt utvuxet, i regel början av juli månad. Pappa brukade fälla björkar med såg och yxa ock vi barn och mamma skar av kvistarna med löv och gjorde kärvar. Vi brukade fara med roddbåt efter stranden. Där det fanns gott om björk och buskar stannade vi , vi brukade ta 100 kärvar om dagen. Sedan bar vi kärvarna till båten och fyllde upp mitten på båten , det blev ett högt lass, det måste vara lungt på Saggat när vi gjorde denna båttur. Vi brukade också gå upp i skogen och ta löv, då gick det inte att frakta hem kärvarna då fick vi göra lövhässjor . Dem gjorde man mellan två tallar. Botten på hässjan skulle vara 1.80 m från marken så att renarna inte skulle komma åt att äta. Sedan hade man 10-12 störar mellan dessa tallar, störarna skulle vara spetsade upptill för på varje stör trädde man minst 10 lövkärvar. I en lövhässja kunde det vara över 100 kärvar, de hämtades hem på vintern med häst och kälke. Det var det bästa fodret åt fåren och getterna men även korna kunde äta det.

I mitten av juli började vi slå vallen. Sedan var det myrslåttern. På Tjokkimyran hade vi en torvkåta som vi övernattade i när vi slog där, men annars gick vi hem varje kväll...

Efter myrslåttern var det att fara och slå rånningen på deltat i Kvikkjokk. Här i tjärn har vi en sten som kallas "ängessten", på vattenståndet på den kunde man se om det var rätt tid att fara. När vi slog där uppe hade vi tält med som vi övernattade i. Senare på hösten slog man även starr och fräcken på rånningen.

Hästen fick äta mest vanligt hö medan de andra djuren fick äta myrhö, starr, fräcken och löv.

Jag hade gärna sett den där flocken av häster uppe på Valli... och lövhässjan i skogen... Jag känner en stor vördnad för våra förfäder och deras strävsamma liv.

onsdag 8 juni 2011

Bröllop

Oj vilket fint bröllop vi hade här den gångna helgen! Massor av trevliga gäster från hela landet anlände. De var helt fascinerade av naturen, ja hela atmosfären här på vår fina "holme"!


Brudparet kördes med häst och vagn tillbaks från vigseln i Kvikkjokks kyrka. Otroligt tjusigt!


Magdalena, Ella-Li och Margot tog hand om gästerna i restaurangen.


Till förrätt serverades lågtempererad röding, och vår kock Kristoffer fick ovationer!


Häftig topping på bröllopstårtan...


Vandrade hem i den ljusa försommarnatten 03.30...

tisdag 31 maj 2011

Maj


Sköna maj vad du var kall och regning i år... men vi  har i alla fall fått se häftiga himlar med dramatiska bymoln, som detta cumulunimbus som svävar över byn. Våren kom ju tidigt. Första svalorna kom i mitten på maj, och "klivvi" (gluttsnäppan) likaså. Saggat blev isfri 18.e maj. Vårt svanpar som kommer varje år och stannar några veckor och  simmar så fint i tjärn, de kom, men for fort vidare västerut... Ljungpiparna rastde här också på vallen några dagar innan de drog vidare. Nu simmar alla möjliga sjöfåglar i tjärn och lommen hörs ropa över vattnet

Maj är en månad med full aktivitet. Det ska vedas. Hela anläggningen ska städas både inomhus och utomhus. Skotrarna ska servas innan de ställs undan. Men nu är vi i det närmaste klara och anläggningen är tiptop inför helgen stundande bröllop!


Vårsäsongen går så fort och helt plötsligt är det över och vi måste ta farväl av varandra... Jag och Petra



Leif, vår klippa som skött lederna hela vintern. Här servas alla skotrar inför nästa säsong.



Lobbyn har fått en glasdörr ut mot altanen.


Lasse vid vedmaskinen...



Just nu har vi en skir grönska när lövsprickningen är i full gång.


Lasse och Freja, vår Golden Mountain Dog...



Maggie och Johanna ser till att stugorna är fräscha inför sommaren.

Kabbelekan blommar just nu vid Saggats strand.

fredag 6 maj 2011

Summering av årets vintersäsong



Svisch så var vintersäsongen över... Det böjade med sträng kyla i februari och slutade med en värmebölja efter påsk då snön förvann på några dagar... men det  har varit en bra säsong med många trevliga gäster, gamla som nya, svenskar, norskar, finnländare, tyskar, italienare. I år hade vi också en del ny personal som vi hann visa vår fjällvärld, här på en tur innan stora rushen satte igång...

Johanna och Michaela.

                        Kristoffer och Lasse.


Vi är superglada att vi fick ha Kristoffer som kock under vårsäsongen!

Vi har kunnat erbjuda fantastiska smakupplevelser, som lågtempererad röding med citroncreme-fraiche, mandelpotatispuré och löjrom...

Reninnanlår med västerbottenpotatisterrine, karl-johansvamp, Madeirasky och smålök...

Oxfilét med murklor....

Ja, i regel får fjällräddningen några uppdrag under varje säsong. Här är Bobbo, Leif och Lasse tillbaka efter ett lyckat uppdrag i Rapadalen.

lördag 19 februari 2011

Vinterkyla och vårförberedelser

Nu börjar vi tycka att vi fått nog av denna kyla. Temperaturen har varit runt minus 30 grader varje morgon i en veckas tid... Dagarna går åt till att elda, vi eldar upp 3,5 kubikmeter ved i veckan när det är så här kallt.

Som vi berättat tidigare så är vi ju också väderobservatörer åt Smhi sedan 1997. De första tio åren sände vi in vår observation var tredje timme dygnet runt, men nu skickar vi bara in tre observationer per dygn, övrig tid får de in uppgifter från automatstationen som finns här i byn sedan två år.

Nu har jag just fått lite intressant statistik för 2010 där kan vi läsa att årsmedeltemperaturen här i Årrenjarka var -2,1 grader (Naimakka, som vi hört haft köldrekorden senaste dagarna har en årsmedeltemp på -3,3 grader!). Vi hade 224 frostdagar under 2010! Årsnederbörden var 516 mm och vi hade 169 nederbördsdagar.

Den här lugna tiden på året är det mycket som ska fixas i ordning på anläggningen.


Vi har haft en del problem med hög ljudnivå i restaurangen när vi har många glada högljudda gäster. Lasse håller här på att klistra filtmatta under borden, som vi hoppas ska dämpa en del i alla fall.


Vi har också bytt ut en del soffor och fotöljer i några stugor.


Ja så är det mycket som ska planeras i köket inför säsongsstart. En bok som inspirerat mig i vinter som jag varmt kan rekomendera är Mathias Dahlgrens Det naturliga köket. Just nu läser jag även  Den Hemlige kocken Av Mats-Erik Nilsson och då blir man ju verkligen mörkrädd och bedrövad av hur livsmedelsindustrin beter sig. Det ger oss verkligen bekräftelse på att vi är på rätt väg i vår matfilosofi, vi  vill servera så god mat som möjligt, lagad från grunden med våra fina lokala råvaror utan konsistensgivare, emulgeringsmedel, aromämnen, färgämnen och ytbehandlingsmedel m m .....

Här är vår "hemliga" kryddblandning som vi kryddar allt vårt kött med som  vi steker och grillar. Kommande vårvintersäsong  kommer kocken Kristoffer Åström att finnas med mig i köket och det känns jättespännande!